Subsidie Gezond Schoolplein

We willen graag dat kinderen in een gezonde omgeving opgroeien. De schoolomgeving is hierbij erg belangrijk. Want daar brengen ze veel tijd door. Bij een gezonde schoolomgeving hoort een gezond schoolplein. Op een gezond schoolplein zijn niet alleen tegels, maar is ook veel groen. Daarom noemen we het ook wel een groen schoolplein. Een groen schoolplein is niet alleen belangrijk voor de gezondheid. Het helpt ook om ons aan te passen aan de verandering van het klimaat. En het is goed voor de biodiversiteit. 

Gemeente Hardenberg wil scholen helpen om een gezond schoolplein te maken. Basisscholen en voortgezet onderwijs scholen kunnen gebruik maken van de subsidieregeling. 

Wat is een gezond schoolplein? 
Op de website van Natuur voor elkaar staat veel informatie over groene schoolpleinen en een uitgebreid stappenplan. Ook staat er vermeld welke kenmerken een groen schoolplein heeft. Tips voor het voortgezet onderwijs is te vinden op de website van gezonde schoolpleinen. 

Provinciale subsidie tot eind 2023 
Provincie Overijssel heeft een subsidieregeling voor basisscholen die een groen schoolplein willen aanleggen. Informatie hierover staat op de website van Natuur voor elkaar. Heeft de provincie jullie plan beoordeeld en goedgekeurd? Dan wordt de aanvraag voor gemeentelijke subsidie ook goedgekeurd. 

Voor scholen in het voortgezet onderwijs is deze subsidie niet beschikbaar. Bovendien stopt de provincie eind 2023 met deze regeling. Het goede nieuws is: scholen kunnen nu ook bij de gemeente subsidie hiervoor krijgen.

Gemeentelijke subsidieregeling

Scholen kunnen van de gemeente een eenmalige subsidie krijgen van maximaal €16.000 voor aanleg van een gezonde schoolplein en €4.000 voor het weghalen van verharding. Samen dus €20.000. Dit kan oplopen tot €25.000 als de school geen gebruik kan maken van de provinciale subsidie. Deze subsidieregeling is geldig van 2023 tot en met 2026. Raadpleeg alle voorwaarden die voor deze subsidie gelden. Klik hier voor de subsidieregeling. 

Hulp en startbudget

Heeft jullie school eerst hulp nodig bij het maken van een plan? Op de website van Natuur voor Elkaar staat een overzicht van groene ondersteuners die ervaring hebben met groene schoolpleinen. Zij hebben ervaring met ontwerpen van groene schoolpleinen. De school kan van de gemeente alvast een startsubsidie krijgen van €3.500. Met dit bedrag kan de school iemand inhuren. 

Subsidieplafond 

De gemeente heeft voor deze regeling een budget van €120.000 per jaar. Dat is misschien niet genoeg voor alle scholen die meedoen. De gemeente behandelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst. Zijn er meer aanvragen dan er budget is? Dan kan de gemeente een lager bedrag toekennen of de aanvraag afwijzen.

Aanvragen

Aanvragen van de gemeentelijke subsidie kan via het aanvraagformulier. Deze vind je hier. Je kunt het formulier online invullen en versturen. Doe je dat met E-herkenning of Digid, dan kun je het later altijd aanvullen of aanpassen. Na ontvangst nemen wij contact met je op om de aanvraag door te spreken. De aanvraag is pas definitief als wij hebben gezien dat die compleet is en voldoet. Wil je ook gebruik maken van de provinciale subsidie, neem dan eerst contact op met groeneschoolpleinen@ivn.nl

Meer informatie 

Contactpersonen zijn Marlon Stevelink (Team Sport) en Gert Jan Hein (Openbaar Gebied). Gebruik voor contact over dit onderwerp het mailadres gezondeschoolpleinen@hardenberg.nl of telefoonnummer 14 0523.  Informatie over een stappenplan of tips over het gebruik van een groen schoolplein kun je krijgen bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel via info@dekoppel.com

Video

Downloads

Subsidieregeling Gezonde Schoolpleinen