Gezonde school

schoolmoestuin de Vonder

De schooltuin is een leerrijke plek voor leerlingen: ze leren er hoe voedsel groeit en hoe je tuiniert, ze leren groenten, fruit en de natuur beter kennen. Ze leren samenwerken, organiseren en nog veel meer.  In een schooltuin neemt het educatieve aspect een belangrijke plek in.  Een mooie opbrengst is leuk, maar niet het hoofddoel. Naast een plek om te leren is de schooltuin er ook om van te genieten en om tot rust te komen.

Karin Nijboer van Sbo De Vonder: "Begin dit jaar zijn we begonnen met het opstarten van een schoolmoestuin. Samen met de leerlingen hebben wij de tuin aangelegd, groente gezaaid en nu kunnen we tijdens de Talentstudio koken onze eigen groente verwerken."

De Vonder is gestart met een stuk volle grond, een aantal moestuinbakken en een kruidentuin. In de volle grond staan rabarber, pompoen, courgette, uien, knoflook en tomaten. In de moestuinbakken radijs, rode biet, snijbiet, sla, spinazie en wortel.

Karin:”  We zijn op dit moment bezig samen met Marije Woertman (moestuincoach) een koppeling te maken tussen de moestuin en de keuken.  We hebben tijdens de Talentstudio koken rösti en aardappel-preisoep gemaakt. De snijbiet is voor veel kinderen (en volwassenen 😉) een onbekende groente, deze hebben de kinderen rauw geproefd. Radijsjes direct uit de tuin, even afspoelen en opeten is al een belevenis op zich voor veel kinderen. De champignon-emmer doet ook goed zijn werk, dus die zal waarschijnlijk binnenkort gebruikt gaan worden. Voor veel kinderen bij ons op school is het heerlijk om even naar buiten te gaan en met hun handen bezig te zijn een welkome afwisseling met de lessen taal, rekenen etc. Maar de moestuin is naast het werk ook heel veelzijdig in te zetten voor heel veel lessen. Een recept is heel goed in te zetten voor inhoudsmaten, rekenen etc. Zelfs onze logopedistes gebruiken de tuin en groentes voor bijvoorbeeld spraak en motoriek.”

 

 

 

Contact

Gemeente Hardenberg

Marlon Stevelink

Stephanuspark 1
7770 BA Hardenberg

Foto Album

rösti en soep gemaakt tijdens Talentstudio koken
fotocollage aanleg moestuin
lege melkpakken gevuld met aarde
knutselen met lege melkpakken vullen met aarde
aardappels uit moestuin en champignonemmer
bakken vullen met aarde
leerlingen aan het schoffelen